НАП въвежда единна сметка за разплащания

От 12 декември 2012 г. в онлайн системата на НАП всички физически, юридически лица и самоосигуряващи се ще могат да проверят какви задължения имат към данъчните. Това заяви на пресконференция говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров. Новата система е част от единната сметка, която НАП въвежда за лицата които имат данъчни и осигурителни задължения към хазната, която ще заработи от 1 януари.

По думите на Бъчваров с новата единна сметка и отпадането на кодовете за различните видове плащания ще се спестят на бизнеса близо 50 млн. лв. разходи за нареждане на плащания към хазната.

Постъпленията по единната сметка ще се разпределят  автоматично в зависимост от датата на плащане на задълженията, отразени в индивидуалната данъчно-осигурителна сметка на всеки клиент - физическо или юридическо лице. По този начин наведнъж фирмите ще превеждат както данъчните си задължения, така и осигуровките на техните служители, като както стана ясно първо компютърната система ще дава приоритет на по-старите задължения.

 

Бъчваров успокои, че това няма да засегне осигурените лица, тъй като осигурителят им(работодателят) ще е длъжен да начислява тези осигуровки всеки месец както е по-закон. Самоосигуряващите чрез специални заявления ще могат да дадат приоритет на осигурителните си плащания за пенсионните и здравните фондове, като по този начин те няма да губят правата си.

С единната сметка НАП ще отговори на едно от най-масовите оплаквания от граждани и фирми - въпреки преведени средства за данъци и осигуровки да стоят задължения в системата, поради неправилно попълнен код за вид плащане, грешно посочен документ в платежното и т. н.

На въпрос на Money.bg, относно това дали е имало съпротива от банките заради това че единната сметка ще им намали приходите с 50 млн. лв, Бъчваров отговори, че след като е бил приет законът, които регламентира единната сметка, всички тези разговори губят смисъл.

По време на пресконференцията стана ясно че 200 хил. лица които имат данъчни задължения ще получат уведомителни писма да погасят дълговете си към НАП. Изключение ще се прави единствено за тези които имат задължения отпреди 2008 г. за които давносният срок е изтекъл, но и те ще трябва да пуснат възражение ако искат задълженията им да бъдат нулирани.

Източник: Money.bg


Печат   Е-мейл